czwartek, 31 października 2013

Halloween!

Przed jutrzejszym okresem zadumy i refleksji, dzisiaj jest czas zabawy i psikusów. W prawdzie odpuściłam sobie wyjście gdziekolwiek, ale nie mogłam się powstrzymać przed wydrążeniem dyni i ugotowaniem zupy dyniowej. Ile się przy tym namachałam! Pewnie jeszcze do teraz drążyła bym tą dynię łyżką do zupy, gdybym sobie nie przypomniała, że mam w szufladzie specjalny przyrząd do tego.





[caption id="attachment_342" align="aligncenter" width="590"]Zupa zainteresowała nie tylko wszystkich domowników, ale również mojego kociaka Zupa zainteresowała nie tylko wszystkich domowników, ale również mojego kociaka[/caption]

[caption id="attachment_340" align="aligncenter" width="590"]Zupa wygląda naprawdę smakowicie! Zupa wygląda naprawdę smakowicie![/caption]

Przepis na fantastyczną zupę krem z dyni znalazłam u fashionelki. To chyba najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!

Składniki:
- 2 łyżki oleju (ja używam oleju Carotino)
- 2 średnie cebule (posiekane)
- 900g dyni obranej i pokrojonej w kostkę lub wióry, które powstają podczas drążenia dyni
- 2 posiekane ząbki czosnku
- połowa posiekanej papryczki chili (bez pestek)
- 1cm kawałek świeżego tartego imbiru
- garść płatków migdałowych bądź nasion słonecznika
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta kurkumy i kolendry
- 1,5 litra bulionu z drobiu/warzyw
- sok i drobno starta skórka pomarańczy
- 1 marchew (ugotowana)
- 3 ziemniaki (ugotowane)
- 3 łyżeczki świeżych bądź suszone listków tymianku
- 150 śmietanki 30%
- sól i pieprz
- grzanki

Przygotowanie:
1. Na dużej patelni podsmaż do miękkości cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynie, posiekany czosnek, papryczkę chili, imbir i smaż jeszcze przez dwie minuty.
2. Wlej do patelni wrzący bulion, sok i skórkę z pomarańczy, 2 łyżeczki listków tymianku i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu, do momentu aż dynia zmięknie (ok 20 minut).
3. Zdejmuj patelnie z kuchenki, wsyp do niej pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki i marchewkę. Całość zmiksuj/zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
4. Przelej zupę do garnka dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty.
5. Dodaj trzecią część tymianku. Podawaj z płatkami migdałowymi bądź pestkami słonecznika i/lub grzankami

[caption id="attachment_341" align="aligncenter" width="590"]Trick or treat! Trick or treat![/caption]

[caption id="attachment_343" align="aligncenter" width="590"]Zupa, dynia, kot i pająk czyli zestaw obowiązkowy każdej halloweenowej czarownicy Zupa, dynia, kot i pająk czyli zestaw obowiązkowy każdej halloweenowej czarownicy[/caption]

[caption id="attachment_344" align="aligncenter" width="590"]Strrrrasznego halloween! Strrrrasznego halloween![/caption]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz